Ácsműhely – Kovács Gábor – 06-20/485-3536

Terasz, beépített terasz, veranda

 

Terasz beépítés

Terasz, veranda, tornác

Magyarországon nagy hagyományai vannak a teraszos vagy verandával ellátott házak építésének, sajátosan kellemes hangulatot kölcsönözve egy épületnek, egy családi vagy parasztháznak.

Autentikus stílusjegyei a mai napig megfigyelhetők.

Esztétikai és kényelmi funkcióján túlmenően épületfizikai tulajdonságai sem elhanyagolhatóak, hiszen megfelelő tájolással hatékonyabban tudjuk klimatizálni otthonunkat, mivel egy széles tetővel ellátott terasz képes a nyári napból érkező sugarakat megfelelő módon leárnyékolni, a téli napsugarakat viszont beengedni az ablakokon keresztül, hiszen a téli napsugarak beesési szöge jóval alacsonyabb a nyáriénál.

A felmelegedés mellett véd a nagy esőzésektől, megóvva a homlokzatot, a nagyobb méretű erkélyajtóinkat a korhadástól, vetemedéstől.

A modern családi házaknál kiterjesztései a belső életterünknek, egyfajta kapcsolatot teremt lakás és kert között.  A terasz egy jól eltalált kialakítással amely harmonizál otthonunkkal, növeli komfortérzetünket, értékesebbé teszi lakhelyünket.

Funkciója és az egyedi igények alapján többféle teraszunk lehet. Maradhat nyitott, vagy terasz beépítéssel zárttá tehetjük. Lényeges, hogy mind a nyitott mind a beépített teraszok esetén a fa járófelületűek szakmai szempontból is különleges odafigyelést igényelnek. Ezek folyamatosan nagy igénybevételnek vannak kitéve mind környezeti, mind használati szempontból.

Csak jó minőségű keményfából érdemes építenünk. Erre legalkalmasabb a vörösfenyő ár-érték aránya miatt.

A járófelületek esetében lényeges szempont a megfelelő vízelvezetés kialakítása és a szakszerű fakötések alkalmazása. Ellenkező esetben élettartamuk jelentősen lerövidül.

Lényeges szempont a fa megfelelő védelme, az ehhez szükséges felületkezelő és favédő szerekkel.