Ácsműhely – Kovács Gábor – 06-20/485-3536

Faház, gerendaház

 

Faház, boronaház, gerendaház

Az egész világon, így Európában is elterjedt építkezési mód a könnyű faváz szerkezetes, vagy gerendaszerkezetes házépítés.

Több faház típus létezik: - jeles képviselője a boronaház és a gerendaház.

A faház előnyös tulajdonságai a fa természetes jellemzőiből adódnak.

  • Könnyű és gyors feldolgozhatóság, a vázszerkezetek
  • nagy statikai szilárdsága mellett jellemző
  • rugalmassága, amely
  • jobban képes ellenállni az esetleges extrém terheléseknek (például földrengések), mint egy hagyományos téglaépítésű, vagy vályogépítésű házak.

A gerenda, vagy boronaházak esetében, továbbá a hőszigetelés is megoldott egyazon rétegen belül, amely a tartó funkciót is betölti.

A fa természetes külső megjelenése mellett, amely meleg, barátságos hangulatot kölcsönöz otthonunknak; -élettani szerepe sem elhanyagolható, hiszen tökéletesebb átszellőzést, klimatikai szempontból megfelelőbb páratartalmat biztosít az ember lakókörnyezetében, mint egy vasbeton, vagy téglaépület.

Szigetelő képessége vetekszik a passzívházakéval, mivel a szerkezeten belül nem alakulnak ki hőhidak, melyek a külső környezet felé vezetik el a lakótér hőenergiáját.

Ökológiai vonatkozásban más alapanyagokhoz képest jelentéktelen mértékben gyakorol negatív hatást a természetre, hiszen megújuló természeti erőforrásból származik. A könnyűszerkezetes házakról általánosságban elmondható, hogy megépítésük időtartama fele a hagyományos téglaházakénál, így beruházási költségük is jóval alacsonyabb, építési idejük nincs korlátozva a tavaszi-nyári időszakra. További előnye, hogy a hozzáépítés, átalakítás egyszerűbb, gazdaságosabban kivitelezhető.

Mint minden más ház esetében itt is lényeges kritérium a megfelelő, szakszerű alapozás és vízszigetelés.